Home
Zweethondenlijst
De Zweethond
De Geleider
Het Nazoekteam
Aanmelden
Opleiding
De Automobilist
De Faunabeheerder
Gedragscode
Letsel herkenning
Historie
Organisatie
Reageren
Inloggen


In samenwerking met:

 
   

DE ZWEETHOND

De hond
Een zweethond is een Jachthond die gespecialiseerd is in het opsporen van gewond grofwild. In principe kan elk hondenras opgeleid worden voor zweetwerk. Belangrijke eigenschappen van een goede zweethond zijn behalve een goede neus, spoorvastheid, het rustig kunnen werken en voldoende scherpte.

NORMERING ZWEETHONDEN
Zweetwerk vereist nogal de nodige opleiding van de hond en kennis van de geleider. Belangrijk is, dat indien er een beroep wordt gedaan op een zweethond, er ook voldoende kwaliteit in huis is om de nazoek tot een goed einde te brengen. Aan de honden van de zweethondenlijst worden daarom een aantal toelatingseisen gesteld.

Examen zweetspoor
Een succesvolle nazoek staat of valt met een goede opleiding. SZN zweethondenteams dienen daarom een ORWEJA zweethondenproef met succes te hebben behaald. U kunt hier de ORWEJA proeven in pdf formaat downloaden.

Haal de PDF reader bij:

Gedrag omgang grofwild
Het is belangrijk en eigenlijk ook vanzelfsprekend dat een zweethond geen enkele angst heeft voor een dood stuk grofwild. De zweethond mag echter niet zo fel zijn dat deze het wild ernstig beschadigd. Om dit aan te tonen dienen de deelnemende honden het SZN-certificaat "Omgang grofwild" te hebben behaald.

Examen normering.
De hond wordt getest op een ca. 50 meter lang zweetspoor met aan het einde een dood stuk grofwild. De aard van dit stuk grofwild is ter beoordeling van de keurmeesters. De zweethond wordt door de zweethondengeleider ingezet alsof het een "echte" nazoek is. De zweethond dient aan het einde van het spoor het wild te vinden en, zonder angst te vertonen, het wild "in bezit te nemen". Onder "in bezit nemen" wordt verstaan: geïnteresseerd benaderen en besnuffelen en eventueel belikken. Indien de hond zonder meer in het wild bijt en daarbij grote schade toebrengt aan het wildbraad (het zgn. Anschneiden), is dit ongewenst.

Rassen.
Omdat de ORWEJA uitsluitend rashonden examineerd, is een zweethond een jachthond met stamboom. Dat betekent dat het ras op de rassenlijst van in de AVR van de ORWEJA (Groene boekje) moet voorkomen